Lågsäsong på Lanta

Det har varit lite av en överraskning att vi tog oss till Lanta den här säsongen också. Beslutet och bokningen skedde ungefär tre veckor innan avresa och sedan var det mycket att rodda. Uthyrning av lägenheten är kanske det största projektet men i och med det kommer utrensning av onödiga prylar och mycket städning. Fixa med skolan och att hitta boende är lättare när man åker på lågsäsong så det gick betydligt enklare. Vi är så glada att vi med kort varsel hittade, vad vi tror, bra hyresgäster som passade in perfekt i vår resperiod.

Att komma ner till Lanta i september är en helt annan grej än att komma hit från december och framåt. Ön visar sig i helt olika skepnader och vi gillar verkligen lågsäsongen. För er som inte har varit här under september/oktober/november så tänkte jag försöka förklara lite hur det funkar här nere under den här perioden.

Kommer ni ner i september så kan ni få hela stranden för er själva och kommer förmodligen inte möta mer än max två personer om ni går en strandpromenad på morgonen. Vågorna kan ibland vara helt magiska att surfa på med bodyboard (om man gillar det) och havet är badkarsvarmt. Men ibland så kan ni inte bada alls för att havet blir stormigt och det blåser in stora saker mot land. Vill ni ha en hel resort för er själva så är den här perioden toppen. Förmodligen så är poolen (om det finns en sådan) folktom mest hela tiden.

När det regnar så regnar det oftast mycket. För det mesta skiner solen med en skur på eftermiddag/kväll/natt men ibland kan det regna flera dagar i sträck och då gäller det att ha något att underhålla sig med. De flesta restauranger är stängda och längs med stränderna så är det ett fåtal som är öppna. Även inne i Saladan (huvudorten är mycket stängt). Ni får allt som oftast leta er till något thaihak längs med huvudvägen eller köra en takeaway för att ta med ner till stranden eller hem. Gröna skynken täcker resorterna längs med stranden för att skydda mot hårda vindar.

Det är lätt att lära känna människor på ön. Eftersom de svenskar som är nere under perioden är lätträknade så blir kontakten och det sociala livet helt annorlunda än under högsäsong. Nu har alla en helt annan tid och en annan vilja att lära känna nya personer. Man chitchattar lite med de flesta och stämningen är väldigt god.

Priser på frukt och även mat på vissa restauranger är billigare än under högsäsong. Mango går att få för 50 bath kilot (80 bath högsäsong) och vattenmelon köper ni för 20 bath kilot. På skolan är det få elever vilket gör att det inte brukar vara några problem att boka plats. Ni behöver med andra ord inte vara ute ett år i förväg för att boka resan. De flesta lägenheter, hus och resorter står i princip tomma så det är bara att välja och vraka på vart ni vill bo och inte heller det måste bokas långt i förväg.

Första oktober öppnar lite fler ställen och i mitten på oktober så har det mesta öppnat. Monsunen vänder någon gång i mitten, slutet på oktober och då blir havet lite lugnare och mindre skräp blåser upp på stranden. Det anländer lite mer folk till ön i oktober men fortfarande så är det väldigt lugnt och inte förrän till höstlovet så känner man av ett något större tryck.

Thaiarna vill gärna få det till att högsäsongen har dragit igång men så är det inte alls. De flesta boenden gapar fortfarande halvtomma och det är lätt att få plats på strandrestaurangerna och hitta det boende som man vill ha. Att inte boka boende i förväg funkar fortfarande hur bra som helst och väl på plats kan du med all säkerhet få ner priset något.

November fortsätter i ungefär samma lunk. Vädret är för det mesta bra och visst kan det regna ibland men oftast väldigt övergående. Det är egentligen inte förrän framåt mitten på december som högsäsongen på riktigt drar igång och ön exploderar av människor. Så, vill ni ha lugn och ro, ett varmt klimat, mer pengar kvar i plånboken och tid att njuta tillsammans. Då skulle jag alla dagar i veckan välja att åka till Lanta under lågsäsong.

Post Author: Malena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *