Throwback Thursday – Det var då det började

Tänkte försöka bjuda på några tillbakablickar och godbitar från våra resor tillsammans. Vad passar inte bättre än att börja med resan som förändrade oss och som blev starten på en förändrad livsstil. Året var 2010 och vårt första barn var 11 månader. Vintern var kall och lång. Föräldraledigheten behövde muntras upp och det var då som tanken föddes att, i byte mellan föräldraledigheter, skapa en lucka där vi allihop kunde hitta på något kul. I tio veckor byttes vintern ut mot värme och det var det allra bästa vi kunde göra.

En större sandlåda får man leta efter.
Strandpromenader utmanade motoriken.
Bungalow nummer 4 på Gooddays. Ett litet men älskat hem.

Koh Lanta i Thailand, blev vårt första stopp och när vi väl hade landat där så ville vi knappt åka därifrån. Vi möte en massa nya människor som alla var föräldralediga och vår lilla bungalow på Gooddays, Long Beach blev vårt hem. Personalen tog vår ettåring till sina hjärtan och han följde med trädgårdsmästaren för att vattna blommor, fick lite massage av massörerna och när han var sugen hängde han med kockarna och servitriserna in i köket för att smaka på något gott. Det var där någonstans som Koh Lanta kom att bli vårt andra hem.

Som ettåring på Lanta så blir man bortskämd av de flesta. Barnvakter hade vi många.

Efter en tid behövde vi åka på visarun och hade sedan länge bestämt oss för Sri Lanka där vi hade srilankesiska vänner. Tio dagar spenderade vi på Sri Lanka (andra resan hit, kanske kräver sitt eget inlägg). En tid av både kärlek, glädje, förtvivlan och sorg. Sri Lanka har magiska stränder (en utav de vackraste, Unawatuna beach) där vi bytte ringar av kärlek. Vi tampades med myggor (malaria är vanligt förekommande) när vi bodde hos våra vänner och som skapade ångest med en liten ettåring och mitt i allt detta gick en väldigt nära släkting bort. Ja, det är med blandade känslor vi tittar tillbaka på den resan.

Bärryggsäcken var en riktigt hit på stränder där vagnen inte gick att dra.
Den där tiden tillsammans som familj, ovärderlig!

Vi hade tänkt resa vidare i Thailand men i allt det här så bestämde vi oss för att åka tillbaka till Lanta. Bara ta det lugnt och återhämta oss. Det blev ett riktigt bra beslut.

Här kommer några medskick för föräldraledighet på Koh Lanta med en ettåring.

Det mesta finns idag att köpa på ön. Välling och nattblöjor är dock bra att ta med sig hemifrån. Prylar som vi hade mest nytta av var bland annat vår maclaren vagn som lätt och smidigt gick att fälla ihop, ryggsäcken som ettåringen kunde sitta i på ryggen och vår sack-n-seat stol som lätt gick att trä på vilken stol som helst (barnstolar är mer förekommande på restauranger i dag).

Jag vill knappt berätta hur många barnmatsburkar vi hade med. Ibland bra men för det mesta helt onödigt (finns idag ett helt okej sortiment på ön). Jag tror att fried rice och rissoppa med fisk, rissoppa med kyckling och rissoppa med grönsaker är vad vår ettåring i princip levde på under tio veckor. Kombinerat med fruktshaker utan socker och färsk frukt. Sämre kan man ha det.

Myggnät till vagn och myggmedlet noskito (rekommenderat för barn under tre år och finns bara att köpa på Apoteket Hjärtat) är också saker som vi inte skulle vilja vara utan.

Det enkla föräldralediga livet på Koh Lanta blev starten på vår kärlek till ön och människorna där. Något som vi kommer att bära med oss för alltid och som har gjort vår längtan till ön bestående. Om ni vågar, testa! Men jag måste varna er. Det kan vara beroendeframkallande.

Bäst att hejja på alla. Kompisar fanns det gott om.

Vill ni läsa mer om hur vi hade det då så rekommenderar jag er att klicka er vidare till dåtidens blogg här

Post Author: Malena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *