”Det närmar sig höst och snart också en lång vinter. Kanske har ni blivit sugna på att dra iväg till varmare breddgrader. Men hur ska ni få ihop ekonomin? Med några stycken långresor i bagaget (tror minsann att vi är uppe i fem). Så har vi börjat bli ganska vana vid hur vi behöver tänka inför en resa. Inte bara själva packningen utan mer ekonomiskt. Att resa hela familjen har blivit lite av en livsstil och något som vi alla fyra tänker på mest hela tiden. Därför delar vi här med oss om hur vi tänker och vad vi gör i vår vardag för att få råd till den där efterlängtade resan.”
Ha ett mål. Ganska enkelt. Det måste ju nästan bli resan i sig själv och kanske saker ni vill göra under resan. Håll i den målbilden. Vad är det värt att vara utan eller spara för att nå dit? Vad är viktigast? Ert mål, eller den där lunchen ute på stan? Prioritera!

Gör upp en budget (både innan och för själva resan). Hur mycket fasta kostnader har ni hemma? Hur många är rörliga? (finns det möjlighet att dra ner på någonting). Vad tjänar ni och hur mycket finns möjligt att lägga undan varje månad. Oftast mer än man tror. Det gäller också att vara lite förutseende och tänka på buffert när man kommer hem från resan. De fasta kostnaderna tickar ju på medan lönen oftast släpar efter en månad när man kommer hem. Sedan kommer budgeten för resan. Ta i! Det går alltid mer pengar än man tror och det måste finnas buffert för oförutsedda händelser. Försök kalkylera på levnadskostnader och hur mycket det får kosta per dag. Det är oftast enklare att hålla koll på kostnaderna dagsvis än exempelvis vecko- eller månadsvis. Vi brukar tänka dagsvis och kan på så vis ibland spara pengar vissa dagar för att sedan ha när vi vet att det händer något speciellt eller till helgen.

Rensa och sälj. Se till att saker och kläder som inte längre används hemma går vidare till någon som behöver dom mer. Vi brukar samla ihop till en bakluckeloppis innan resa men har även sålt på exempelvis lokala grupper på Facebook med mycket gott resultat. Man kan tjäna betydligt mycket mer än man tror och många bäckar små. Dessutom känns det bra när sakerna fortsatt kommer till användning. Loppis brukar vara ett populärt evenemang även för barnen som gillar att stå och sälja.

Köp begagnat eller inte alls. Planerna för en långresa kommer oftast en ganska lång tid innan avresa. Se till att vara självkritisk när ni väl bestämt er. Behöver du verkligen den där nya tröjan eller skulle det vara roligare att lägga pengarna på en drink i solnedgången (där har vi målbilden igen). Barnen kanske inte behöver splitter nya skor utan klarar sig med ett par fullt funktionsdugliga begagnade (eftersom dom förmodligen ändå är urväxta efter resan eller så är det inte säsong).

Hyr ut boendet under tiden ni är borta. Eller sälj. Det kan ge ett gott klirr i kassan och framför allt slipper ni ligga med dubbla boendekostnader. Ja, det kräver planering och en massa städning. Men oftast värt det. Var noga med urval av hyresgäst om ni hyr ut. Oftast får man en magkänsla redan i mailkonversationen men se också till att träffas IRL. Städningen innan uthyrning gör också att rensning av gamla saker kommer per automatik. Win-win.

Ät ur kyl, frys och skafferi. Gör en inventering ca tre veckor innan avresa. Planera matsedel utifrån det ni har och komplettera med det som behövs. Det brukar räcka ganska långt och kanske lyckas ni skapa en helt ny rätt. Jag kan inte nog understryka möjligheten med att spara pengar genom att ta med matlåda till jobbet (kommer förmodligen en massa hälsofördelar med det också men det går vi inte in på nu).

Se över fasta kostnader. Finns det något som går att frysa eller säga upp under tiden. Ett bra tillfälle att gå igen de fasta kostnaderna. Kanske finns det till och med något som ni egentligen inte har behov av. Gymkort, fritids och ställa av bilen kan vara saker där pengar går att spara in.

Reseplanera. Japp, det är liksom halva nöjet tycker jag och dessutom A och O för att kunna hålla budget och att få de bästa priserna. Bäst pris behöver i och för sig inte alltid betyda att man väljer just det alternativet. Men börja kolla flygbiljetter, ha is i magen, kolla lite till och kolla olika alternativ. Ofta har flygbolagen drive olika tider och det kan vara värt att vänta eller att vara ute i god tid. Kolla boenden. Maila ibland direkt till boendet. Försök pruta (funkar ofta om man vill stanna på samma ställe en längre period). Tänk på att resdagar drar mycket pengar. Flygplatser är generellt sätt dyra och matsäck, mellis och snacks kan vara bra att ta med sig själv.

Och så ett lite mer generellt råd som egentligen inte handlar om pengar. Har ni tankar på en längre resa? Bara gör det! Tänk bortom alla hinder och se möjligheterna. Har ni barn så kan det vara bland den mest välinvesterade tiden (och pengarna) som ni lagt ner. Det är så klart högst individuellt men nu pratar vi utifrån de erfarenheter som vi själva i vår familj har, både föräldrar och barnen.

4 reaktioner på ”Att ha råd med en långresa”
Reiselinda
(19 september, 2018 kl. 09:20)Roligt att se att vi gjorde nästan allt detta inför vår långa husbilsresa i somras. Försöker göra en del av detta I vardagen också utan att det alltid finns nåt mål med det hela!
Malena
(20 september, 2018 kl. 08:58)Ja, tillslut blir det liksom en vana och det känns ganska skönt:)!
Sandra
(16 oktober, 2018 kl. 13:10)Vilket bra inlägg!
Jag skulle jättegärna ta del av dagskostnader ni kalkylerat på tidigare som kanske kan hjälpa både mig och andra i vårt planerade:)
Och om det är något du kan se som generellt blivit dyrare än ni budgeterat.
Malens
(18 oktober, 2018 kl. 15:35)Tack Sandra! Vad kul att du gillar det vi skriver:). En kalkyl på dagskostnader kan nog kanske bli lite svårt. Det beror helt på vilka länder man besöker och hur man reser. Jag kommer dock att försöka sammanställa lite grann hur vi tänker kring kostnader när vi är på Koh Lanta men då har vi dels tillgång till eget kök och är på samma plats under en längre tid. Ett sådant inlägg kommer:).
När det gäller budget rent generellt för långresa så brukar vi först kalkylera med hur mkt pengar vi har och sedan anpassa resemål och boende efter det.