Vårt 2017, en tillbakablick

Att blicka tillbaka på året som gått är en bra tid för reflektion. Det är då man inser att året ändå har bestått av en massa roliga saker och att vi faktiskt har lyckats ganska bra med det vi försöker uppnå, tid tillsammans. 2017 har varit ett riktigt bra år och vi ser fram emot ännu mer roliga saker under 2018.

JANUARI. Vi började med att fira in det nya året i en utav våra favoritstäder, Kuala Lumpur. Sedan fortsatte vi vidare till vårt andra hem, Koh Lanta. Det blev mycket fokus på träning, massor av beachvolleyboll, surfande och Jesper fick försöka övervinna sin tandläkarskräck genom ett antal besök hos tandläkaren på Lanta. Vi hann också med en riktigt rejäl storm där delar av ön faktiskt nästan jämnades med marken. Grabbarna började skolan på Sanuk igen och var glada att träffa nya och gamla kompisar.

FEBRUARI. Tiden på Lanta går sin gilla gång och det är just det som är det härliga med ön. Vi njuter av all tid! Jesper hinner ta hem titeln King of balls på ön och blir mästare i sporterna tennis, beachvolleyboll och pingis. Lycka för en sportfantast! 7-åringen fyller 8 år och firar sin femte födelsedag på ön. Han hinner också med att delta i Lanta tougthest vilket är en tävling med hinderbana, löpning och simning. Vi får besök av både vänner och släkt och slutet av februari har stort fokus på att hänga med alla vi känner. Tillsammans med mormor och morfar åker vi på långweekend till Koh Libong för att spana sjökor och njuta av lite semester.

MARS. Under mars så har vi fortsatt mycket besök och försöker umgås så mycket vi hinner. Vi testar lite nya aktiviteter på Lanta, gör batik i solnedgången och besöker en av öns bättre restauranger Yang. Utöver det så hinner vi med en visarun till Kuala Lumpur. Vi åker dit med vänner och upplever staden tillsammans med dom. Det blir besök på vattenpark, aquaria, shopping och restaurangbesök. Staden visar sig som vanligt från sin bästa sida.

APRIL. I mitten på månaden firar vi den bästa högtiden som finns. Songkran, det stora vattenkriget som gör att även vuxna blir som barn på nytt. Efter det är det dags att ta farväl av ön, de vänner som finns kvar och även avsluta ännu en härlig tid på skolan. Vi kommer hem till Sverige mitt i påsken och försöker sedan att anpassa oss till en relativt kall aprilmånad. Barnen börjar skolan här hemma igen och får möjlighet att vissa upp och berätta om sina erfarenheter för alla sina klasskompisar. Alla aktiviteter drar igång och fotbollen står högt upp på schemat.

MAJ. Vår lilla 5-åring fyller sex år och det firar vi med en weekend i Västerås. Tågresa, hotellfrukost, äventyrsbad och studsmattecenter gör helgen till en riktig succé. Vi hinner också med en resa ner till släkten i Tranemo och mot slutet av månaden tar vi vårt första utomhusdopp då temperaturen visar sin högsta notering för hela året.

JUNI. Vi tackar av tiden med förskolebarn och ser fram emot att från hösten faktiskt ha två grabbar i skolan. Skolavslutningstider och avslutningar avlöser varandra. Dessutom har vi turen att få biljetter till en fantastisk fotbollsfest på Friends Arena där Sverige vinner över Frankrike. Midsommar firas traditionsenligt med stuga, sjö och sill i Tranemo och sedan lämnas barnen hos mormor och morfar medans vi åker hem och jobbar lite till. Vi bygger ut vår altan och kan senare under sommaren njuta av mycket mer sol!

JULI. I mitten av månaden får hela familjen semester och vi åker tillbaka till Tranemo för stughäng och mysig tid tillsammans. Vi testar mountainbikebana i Isaberg och köper polkagrisar i Gränna. När vi kommer tillbaka hem så testar vi lite olika badplatser i Stockholmsområdet men vädret är inte det bästa. Vi drar på vår traditionsenliga tältsemester i Stockholms skärgård och får några ljuvliga dagar på Nåttarö utanför Nynäshamn. Efter det är det återigen dags för barnen att dra på egen hand med mormor och morfar till Finland, en tradition det också. Vi vuxna njuter av lite egen tid samtidigt som vi jobbar. Cyklar genom Stockholm, tränar massor, äter vilken mat vi vill och njuter av att kunna ha så mycket tid.

AUGUSTI. Barnen drar upp till Norrland för att segla med farmor och farfar i början på månaden och sedan följer vi vuxna efter för lite mer semester. Vädret fortsätter att vara så där men grabbarna badar i alla fall. Vi besöker Baggböle energicentrum och tar oss till skogshinderbana vid Nydalasjön. Ett besök hos vänner i Skellefteå hinner vi också med och mysig tid tillsammans. När vi kommer tillbaka till Stockholm så får vi chansen till ytterligare en tältnatt, till grabbarnas stora glädje, i Tyresta nationalpark innan skolan och jobb drar igång igen. Det här är också månaden då jag faktiskt, trodde det aldrig själv, säger upp mig från jobbet för att gå mot nya utmaningar.

SEPTEMBER. Hux flux så kan sexåringen helt plötsligt läsa. Genom att lyssna på storebror så har han knäckt koden. I och med uppsägningen så börjar nya resplaner ta form. Vi inser att vi helt plötsligt kan få tid att åka ytterligare en sväng till Lanta i år. Annars består månaden mest av vardagsaktiviteter och fotboll. Höjdpunkten i september är Prins Daniels Lopp och en heldag med sport i Hagaparken.

OKTOBER. Reseplaneringen har aldrig tidigare varit så kort men eftersom vi anländer till Lanta redan under lågsäsong så är det inga större problem med varken boende eller skola. Innan vi åker så hinner vi med lite höstmys i Tranemo och sedan åker vi direkt till Lanta redan i mitten på oktober. Eftersom vi åkte hem i mitten på april då många lämnar ön och sedan kommer tillbaka i mitten på oktober då många återvänder så känns det knappt som att vi varit borta.

NOVEMBER. Vi försöker bara njuta av de veckor vi har på ön för den här gången. Det blir mycket kompishäng och båda grabbarna kan nu vara med på beachvolleybollturneringarna vilket är kul. Vi hinner med en snorkelutflykt till Koh Haa och besöker också vattenfallet på ön för första gången. Båda aktiviteterna var riktigt bra. Vädret visar sig från sin bästa sida och vi har mestadels sol. Vi avslutar november och resan med några dagar i Bangkok, staden som växer för varje gång vi kommer dit. Det blir besök på bästa leklandet, Kidzania, billig marknadsshopping och allmänt storstadshäng.

DECEMBER. Tillbaka i Sverige. Nytt jobb. Rutiner. Vi försöker hålla i träningen och jag inser att vardagsmotionen är riktigt svår att få till. Försöker hålla i 10 000 steg om dagen vilket ökar aktiviteten men är ändå svårt att nå upp till. Vi myser med alla förberedelse inför julen, stökar, bakar och pysslar. Julen firas i ett regnig och blåsigt Tranemo och grabbarna tycker det är spännande med jultomte och julfirande. Det nya året firas in som det bör, tillsammans! Vi åker skridskor, bastar, lagar god mat och maraton spelar spel innan det är dags att skåla in det nya året.

När vi ser tillbaka på året så inser vi att vi får vara väldigt nöjda med våra fem månader på Lanta och all den tid och de minnen som vi har samlat på oss. Nu ser vi fram emot 2018 och vad det har att föra med sig. Vi kommer i alla fall börja året med en skidresa. Som vi har längtat. Snö och skidåkning hör inte till vardagen i vår familj men det är underbart. Mot Romme!

Post Author: Malena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *