Pristänk vid longstay på Koh Lanta

Vi får många frågor om hur mycket pengar som spenderas på en resa. Det är så klart galet individuellt och helt beroende på vad man vill få ut av resan. Tänkte i alla fall göra ett försök till att förklara hur vi tänker när vi åker på longstay till Koh Lanta. Detta exkluderar alltså alla andra resor som drar betydligt mycket mer pengar.

Det finns några utgiftsposter som är större än andra och som jag går lite djupare in på.

Planera resan efter vad ni tror passar er bäst. Ibland är det skönt med en powernap vid längre väntetider.

Resa. Att åka på longstay är något som kräver planering i förväg och oftast vet vi långt i förväg att vi ska åka iväg. Eftersom vi är borta länge så kan vi också vara flexibla i resdatum och på så sätt komma ner i pris. Vi bokar alltid allting själv för att komma ner i pris och googlar runt mycket på olika flygsajter och bolagens egna hemsidor. Ofta har bolagen reor vid olika tidpunkter som det kan vara bra att tajma av. För oss är det viktigt att flygresan blir smidig men det behöver inte vara direktflyg. Vi gillar Qatar som gör en lagom mellanlandning i Doha efter halva restiden ungefär. Det innebär en välbehövlig bensträckare, men tiden på flygplatsen får inte bli för lång. När vi ska till Koh Lanta så flyger vi gärna via Bangkok eller Kuala Lumpur. Båda städerna har bra anslutningar till Krabi och vill man så kan man få några extra dagar storstad. Detta uppskattad ofta på hemresan så man får en liten minisemester innan hemresan. Dessutom är det ofta billigare och mindre risk att flygbolagen bokar om flyg som går till och från de större städerna.

För oss funkar numera dagresor väldigt bra då barnen sysselsätter sig hela resan. Det gör att vi kommer ner i pris och ofta kommer fram till slutdestination på eftermiddag/sen kväll. För tidsomställningen brukar vi fördra det. Enklare att hålla ögonen öppna fram till läggdags och sedan vakna utvilad dagen efter. Vi brukar budgetera ungefär 25 000kr för att ta oss från Stockholm till Krabi tur och retur. Detta inkluderar alltså eventuella anslutningsflyg och är beräknat på två vuxna och två barn. Från krabi till Koh Lanta åker man sedan enklast minibuss som med fördel beställs innan avresa. Kostnaden för det ligger på ungefär 500kr enkel resa.

Välj att bo i hydda, hus eller slott. Valet är ditt!

Boende. På Koh Lanta finns boende för alla smaker och plånböcker. Här kan man bo i lyxig strandvilla, lägenhet eller kanske i bungalow. Det som gäller är att boka i tid om man vill bo på samma ställe under hela perioden då högsäsong brukar vara ganska fullbokat. Kan man däremot tänka sig att flytta runt eller inte har några direkta krav på boendet så går det alltid att hitta. Vi vill gärna bo nära skolan och i område med andra svenska barn så att grabbarna lätt kan umgås med kompisar.

Det finns flera svenskkolonier på ön varav Malee Seeview, Slow down och Southern Lanta är de största. Southern Lanta ligger precis vid skolorna medan de andra två arrangerar skolskjuts. Våra andra kriterier är att det finns någonstans att vistas ute (balkong eller dyl) samt att vi har matlagningsmöjligheter. Är man på ön under en längre period och även under vissa lågsäsongsmånader så kan man oftast pruta på priset. Vi brukar landa på en månadskostnad runt 10 000kr för boende i lägenhet inklusive el. Men hur länge och vilken period är helt avgörande. Man kan bo i thaistandardboende för 5000kr i månaden eller i lyxvilla för 60 000kr per månad. It is all up to you.

Allt som oftast springer barnen glada till skolan.

Skola. Att barnen får gå i skola på Koh Lanta är en lyx som dom älskar. Klasserna är små och atmosfären välkomnande och involverande. Priset beror på hur länge man är där och hur många barn man har. Lättast är att kolla på deras hemsidor för uppdaterad information. Svenska skolan Sanuk alternativt Lilla svenska skolan. Vi brukar räkna med ungefär 1000kr/vecka/barn.

Det finns massor av roliga saker att göra på ön. Tid tillsammans är nog bland det viktigaste man kan samla på ön, tycker vi!

Sedan har vi levnadskostnaderna på ön. När vi är på ön så lever vi ett vardagsliv. Det innebär att vi oftast planerar och äter billigt på veckodagarna. Det behöver för den delen inte innebära att vi inte äter ute men vi äter inte på stranden som är betydligt dyrare eller så köper vi hem takeaway. På några utav våra favvo vardagshak så äter vi alla fyra för 80kr totalt. Då tar vi med eget vatten genom flaskor från trash hero för att minska plastförbrukningen. En helgmiddag på stranden med en öl brukar ligga på ungefär 250kr för oss fyra. Sedan tillkommer drinkar och annat som man vill unna sig. Andra kostnader som brukar tillkomma är massage (ca 75kr), moppehyra (ca 500kr/månad för 125cc), gymkort (ca 350kr/mån, billigare ju längre man tecknar). Det finns massor av träningsaktiviteter på ön och de flesta ligger på ett pris mellan 75-100kr/tillfälle med billigare pris för fler tillfällen.

Se er gärna omkring på närliggande öar och lägg till en del på resebudgeten. Här befinner vi oss på Koh Rok.

Sådant som tillkommer är så klart eventuella visumkostnader om man behöver det och resor ut ur landet. Försäkringsskyddet kan också behöva uppdateras då hemförsäkringen endast täcker de första 45-60 dagarna. Dessa kostnader är högst individuella beroende på upplägg och reseupplägg men något som man bör ta hänsyn till i budgeten.

Som jag tidigare nämnde så är allt egentligen högst individuellt och utifrån vad man själv prioriterar. Det här är våra tankar och kanske kan det hjälpa till vid nästa Koh Lanta vistelse, då blir vi glada!

Post Author: Malena

9 reaktioner på ”Pristänk vid longstay på Koh Lanta

  Jenny

  (30 december, 2017 kl. 21:22)

  Hej. Vilket bra inlägg om long stay!!! Vart hyrde ni lägnehet på koh lanta? Bilden du la ut i inlägget, var det boendet från klong dao? Vi vill bo på klong dao stranden, men hittar endast lägenhet via jojolanta för ca 18000 i månaden. Då har jag kollat månaderna januari-februari. Tar gärna emot boende tips. Sist vi var på lanta bodde vi på summer house, de gillade vi, men nästa gång är vi ute efter lägenhet ?

   Malena

   (4 januari, 2018 kl. 08:23)

   Tack!:) Under just januari och februari är priserna mycket högre och för en lägenhet i svenskområdena kostar det ungefär så mycket… kolla på blocket om det finns någon privat uthyrare som inte går via firmorna alternativt att ni kan tänka er att bo på andra sidan av vägen (inte på strandsidan). Då kan man komma ner något i pris. Lycka till!

  Bloggithailand.se

  (31 december, 2017 kl. 09:11)

  Hej!

  Så himla roligt att jag just hittat er blogg! Nu ska jag läsa 🙂 🙂

   Malena

   (4 januari, 2018 kl. 08:26)

   Härligt att vi kan bjuda på lite läsning så här i jul- och nyårstider:)!

  Jenny

  (2 januari, 2018 kl. 14:42)

  Hej. Vart hyr ni boende för 10 000 sek i månaden? Det ser ut som ett av husen jojo lanta hyr ut. Men det kostar betydligt mer än 10 000. Tacksam för svar ??? väldigt nyfiken.

   Malena

   (4 januari, 2018 kl. 08:29)

   Japp, vi hyr på southern men oftast under längre perioder, 4-6 månader, och med någon lågsäsongsmånad. Då går det att komma ner i pris. Under högsäsong jan-feb är trycket stort och efterfrågan överstiger utbudet så då är det inte lika lätt att deala:) Jag vet att det finns ett lägenhetshus strax innan saladan med pool på taket. Kommer inte ihåg vad det heter men det kanske är något att kolla upp för lägre pris.

  Ida

  (1 januari, 2019 kl. 09:46)

  Hej!
  Vi funderar på att åka oktober/november. Hur brukar vädret vara då? Vi har tittat på slowdiwnlanta. Har ni nån aning om hur hus/pool osv är där? Mvh Ida

   Malena

   (6 januari, 2019 kl. 07:18)

   Härligt! Vi älskar just den perioden. Det är klart att det kan regna en skur ibland men rent generellt så är det bra väder. Reser ni med barn så är det ju också skönt om inte solen steker på hela tiden. Slow down är ett svensk område med hus/lägenheter. Gillar man att bo tätt tillsammans med andra och framför allt spela volleyboll så är det the place to be. Poolen är tipp topp och det mesta håller hög standard (ägs av svenskar).

  Ida

  (1 januari, 2019 kl. 09:47)

  Är restauranger och båtturerbosv igång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *