Tältning på Nåttarö i Stockholms skärgård

”Sanden mellan tårna är på riktigt. Solen steker i ansiktet och avkopplingen är total. Tårna i vattnet känns stelfrusna men efter någon minut värms dom upp och ett bad med klippor, sand och skog som utsikt är ett måste trots det kyliga vattnet. Känslan av att befinna sig utomlands kryper sig på och när vi promenerar tillbaka till vårt tält på sandiga små skogsstigar så kan vi inte annat än att njuta av den helt fantastiska svenska sommaren”

Härliga sandstränder finns på flera ställen på ön.
Härliga sandstränder finns på flera ställen på ön.
Tältsemester
Tältsemester

Att tälta med barn kan vara bland det mysigaste som finns. Sovsäckar som frasar sig och hela familjen som stuvar in sig för natten och sover tätt tillsammans. Grillning över öppen eld, och när barnen för första gången täljer sina egna grillpinnar för att kunna grilla sitt pinnbröd. Jag vill påstå att det skapar minnen för livet och ger perspektiv. Solnedgångar på klipporna med lek från morgon till kväll och nya vänner i tältet bredvid. Att tälta behöver inte heller kosta skjortan utan kan bli ett stort äventyr för en liten plånbok. Förra året investerade vi i ett tält för fyra personer som kostade oss tusen kronor. Sovsäckar, liggunderlag och madrasser har sedan skrapats ihop från olika håll. Den frikostiga allemansrätten som finns här i Sverige ger oss rätt att slå upp ett tält och tälta på samma plats i upp till två nätter helt gratis. I år bestämde vi oss efter lite research för att ta oss till Nåttarö som ligger ca 30 minuters båtfärd från Nynäshamn. Nåttarö beskrivs som den bästa skärgårdsön om man vill ha härliga sandstränder och det passade oss perfekt!

Mysig och spännande att somna i tältet. Men vart ska jag få plats?
Mysig och spännande att somna i tältet. Men vart ska jag få plats?

Nåttarö

Nåttarö är en helt fantastisk ö och väldigt barnvänlig. Här finns allt som man behöver för några dagar ute i skärgården. När vi anländer till bryggan med båten från Nynäshamn så tar det oss bara några få minuter att ta oss upp till tältplatsen. Att slå upp tältet på den utmärkta tältplatsen kostar 60kr/natt men då ingår också möjligheter till dusch och väl omhändertagna utedass. På andra sidan ön ligger sandsstränderna som med fördel besöks på förmiddag och tidig eftermiddag. Vill ni ha en magisk solnedgång så är det den sidan av ön där tältplatsen är belägen som är att föredra. Ön består av fina gångvägar, många bord finns uppställda för den medhavda matsäcken, vatten går att fylla på vid flera ställen och i ordningställda grillplatser finns på många ställen. Dessutom finns det en liten lanthandel med det mesta som man kan tänkas behöva till helt okej priser för att vara ute i skärgården. Sommartid har den öppet 9-20 och här kan man köpa både nybakat bröd och kaffe. Vi tar dock med oss det mesta och kompletterar med det som behövs efter ett tag. Frysklampar går att byta ut till nya i handeln för en liten peng och är bra om man har med sig kylbag.

Solnedgångsmys
Solnedgångsmys
Grilla mashmallows över öppen eld. Nåja, den här kvällen blev det över en engångsgrill.
Grilla mashmallows över öppen eld. Nåja, den här kvällen blev det över en engångsgrill.
Kärror för transport fanns att låna på flera ställen.
Kärror för transport fanns att låna på flera ställen.

Vid småbåtshamnen som ligger på andra sidan ön så finns det en liten kiosk med kaffe, glass och lite annat smått och gott. Det finns också en kiosk som säljer kulglass och korv nere vid bryggan där båten kommer in och en restaurang för den som inte orkar laga sin mat själv. Fotbollsplanen är den naturliga samlingsplatsen på eftermiddagen för alla fotbollsintresserade barn och vuxna. Här är det bara att hoppa in och lira. Gissa om vår fotbollstokige åttaåring var lyrisk när han kunde gå dit och lira med dom andra barnen helt själv. Klätterapan till sexåring älskade hinderbanan som var uppsatt utanför restaurangen och alla klätterträd som fanns vid tältplatsen. Här kunde han tillbringa timmar uppe bland träden. Vi är övertygade om att vi kommer tillbaka!

Lätt att hitta med bra skyltning på ön.
Lätt att hitta med bra skyltning på ön.
Utsikt över Östersjön.
Utsikt över Östersjön.
Promenad på klipporna är spännande.
Promenad på klipporna är spännande.
Dags för glasspaus.
Dags för glasspaus.
Trots att vi reste lätt så är det endel packning som måste med när man ska sova fyra stycken i ett tält.
Trots att vi reste lätt så är det en del packning som måste med när man ska sova fyra stycken i ett tält.

Post Author: Malena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *