Kuala Lumpur, staden med något för alla

    ”Staden som bara måste upplevas och där kanske inte bara en weekend räcker för att hinna med allt. Barnaktiviteter i massor, billig shopping, fantastiska restauranger och bra promenadstråk inne i centrum. Här finns något för alla och en bra stad för en klassisk visumresa från Thailand”

Fem dagar hade vi bokat för vår fjärde resa till Kuala Lumpur, Malaysias huvudstad. På den tiden gäller det att prioritera och för att alla i familjen ska vara glada så behövs det en varierande agenda. Den här gången skulle staden upptäckas tillsammans med vänner och ett totalt sällskap på fyra vuxna och fem barn. Barnen var fokus men shoppingsugna föräldrar ville så klart också fylla på de nästintill tomma handbagageväskorna som var med på resan. Vi satsade på en del säkra kort och favoriter från tidigare resor men fyllde också på med några nya erfarenheter. Kuala Lumpur är verkligen en favoritstad som både vi och barnen älskar. Vid en jämförelse mellan Bangkok och Singapore så ligger Kuala Lumpur någonstans mittemellan. Renare och fräschare än Bangkok och billigare än Singapore. Här kan man unna sig utan att känna att pengarna rinner mellan fingrarna och hittar man rätt bland alla stora shoppingcentrum så finns det riktiga fynd att göra. Vi älskar träningskläder och priserna på äkta vara så som adidas och nike ligger på ca 1/3 av priset hemma i Sverige. Ni förstår säkert att det är himmelriket för den som gillar att träna.

Vårt reseupplägg var maxat och vi tänkte dela med oss lite grann av godbitarna.

Boende. Det finns fler hotell än du någonsin kan räkna i Kuala Lumpur. Därför är det inte helt lätt att hitta rätt i hotelldjungeln. Vi har tidigare bott på olika hotell men aldrig varit helt nöjda. Över nyår bodde vi dock på Impiana KLCC och blev helt galet nöjda. Att det blev en favorit i repris den här gången var därför ganska givet. Impiana ligger väldigt centralt vilket gör att vi trots att vi reser med barn lätt kan gå nästintill överallt dit vi ska. I centrala Kuala Lumpur finns det gångtunnlar över marken med AC och från Impiana har vi direkt access till dessa barnvänliga gångstråk. Vi har uppgraderat oss till clubrum vid båda vistelserna och det är lätt värt det för en extra hundralapp per natt. Deras club innebär att vi får äta separat frukost från den allmänna och stökiga frukostmatsalen, har tillgång till alkoholfri dryck och kaffe hela dagen, afternoontea på eftermiddagen och lite senare fritt drinkbord, lättare förtäring, ostar och dessertbord. Hotellets gym är en fröjd för oss som gillar att träna med fria vikter och ligger dessutom beläget högst upp med en trevlig utsikt över Petronas. Poolområdet är helt okej men inget märkvärdigt och beläget på plan fyra. Rummen däremot är riktigt bra. Vi väljer alltid två enkelsängar och delar med barnen. Deras sängar var riktigt breda, helt galet bra komfort och kuddarna en välsignelse (finns också en kuddmeny om man inte gillar de som redan ligger framme). Tummen upp för Impiana!

Underbara sängar och kuddar på Impiana.
Underbara sängar och kuddar på Impiana.
Dags för lite tilltugg på hotellet innan det är dags att bege sig ut i kvällsvimlet.
Dags för lite tilltugg på hotellet innan det är dags att bege sig ut i kvällsvimlet.

Barnaktiviteter.  Aquaria KLCC ligger bara ett stenkast från hotellet. Sist vi var på besök så var barnen små och bara 1 och 3 år vilket kanske var i minsta laget. Den här gången hade vi med oss fem grabbar på 6, 8, 10 och 12 år och det var en stor hit för allihop inklusive oss vuxna. Vi fick klappa hajar, spana in massor av olika sorters undervattensdjur och gå i tunnlar där både rockor och hajar simmade rakt över oss. Lätt att fördriva 2-3 timmar inne på Aquaria och definitivt värt pengarna. Sunway Lagoon var den stora överraskningen för barnen och är en vattenpark/temapark/nöjesfält/djurpark som ligger ca 20 minuters bilfärd från centrum. Hit åker man nog främst för vattenparken och bör inte ha för stora förhoppningar om resterande delar. Vattenparken var dock riktigt bra och ligger nog på en förstaplats över vattenparker som vi har besökt. Den täcker ett gigantiskt område och har nog minst 13 olika sorters vattenbanor, flera stora bassänger och flera mindre vattenlekområden för mindre barn. Alla barnen tyckte att det var superkul men för att få åka vattenrutschkanorna så måste man vara minst 110 cm och helst upp mot 120 cm. Vår ”nästan” sexåring ligger precis på 110 cm och missade några utav banorna. Värstingen var när vi fick koppla på oss en ryggplatta och stå upprätt för att golvet sedan skulle försvinna under fötterna och man sköts iväg neråt i en galen fart. Ett stort plus är att vattenparken ligger ungefär halvvägs mellan citykärnan och flygplatsen. Vi tog en sista övernattning på ett hotell precis vid parken och hade på så vis redan åkt halva vägen ut till flyget.

Tänk att vi fick klappa riktiga hajar på Aquaria.
Tänk att vi fick klappa riktiga hajar på Aquaria.
Högst slog ändå vattenparken Sunway Lagoon. Eftersom vi var ganska blöta så blev det inte så många bilder men i alla fall en på skylten över parken.
Högst slog ändå vattenparken Sunway Lagoon. Eftersom vi var ganska blöta så blev det inte så många bilder men i alla fall en på skylten över parken. Dabbande grabbar.

Shopping. I Kuala Lumpur ligger shoppingcentrumen på rad och sträcker sig mot himlen. Det är svårt att hitta rätt och det beror ju helt och hållet på vad man är ute efter. Vi är inte ute efter att shoppa dyra märken till ett lite lägre pris utan att faktiskt shoppa jättebilligt. Därför väljer vi gärna bort Pavillion eller de andra finare internationella galleriorna för de kanske lite mer asiatiska gallerior. Low Yat Plaza är egentligen ett centrum fyllt med elektronik från golv till tak. På våningen näst längst upp finns dock en butik för sportkläder och sportprylar. Inte superlätt att hitta till eftersom det känns malplacerat att ha en sportbutik just här. Kanske just därför som de har de allra bästa priserna. Här tror jag att vi spenderade minst en timme med att prova ut nya outfits inför sommarens träning. Sungei Wang Plaza ligger precis bredvid och här finns en del outlet butiker där man kan göra fynd och även ännu en sportbutik. Berjaya Times Square är helt gigantiskt och lätt att tappa bort sig i. Här finns vissa klassiska butiker men också många, många ”skräpbutiker”. Gallerian är ett måste om man vill besöka deras inomhusnöjesfält. Här finns mycket att göra så som bio, celler liknande fångarna på fortet och bowling. Lätt att fördriva många timmar om man vill. En ny favorit som tillkommit på vår lista är Sunway Pyramid. Shoppingcentrumet ligger precis bredvid Sunway Lagoon och trots att vi var ganska trötta och slitna sista dagen efter vattenlandet så fick vi ett väldigt bra intryck. Här kommer man en bit från stadskärnan och därmed känns det som om priserna går ner något. Vanliga kedjor blandades med andra spännande butiker, många restauranger och längst ner i centrumet fanns det en isbana för den som är sugen på lite skridskor.

Beryaja Times Square shoppingcentrum levererar nöjespark inomhus.
Berjaya Times Square shoppingcentrum levererar nöjespark inomhus.

Restauranger. Den här gången körde vi på många säkra kort och favoriter som vi ville besöka igen, blandat med lite snabbmat så klart. Opium KL ligger på en utav Kuala Lumpurs mest restaurangtäta gator, Changkat Bukit Bintang. Restaurangen har goda vitsord och sist vi var här var det svårt att få bord. Eftersom vi var ett sällskap på nio personer så tog vi det säkra före det osäkra och bokade några dagar innan. Tur var det! Vi fick ett helt privat rum och det passade bra när man är ute på restaurang med barn. Stället är väldigt mysigt och serverar allting på ett speciellt sätt. Ölen hälls upp och dricks ur skålar, drinkarna är spännande med massor av olika oväntade kombinationer och maten serveras för att både ge ögat och smaklökarna en härlig upplevelse. Vi rekommenderar verkligen den som har vägarna förbi att ta sig hit. Changkat Bukit Bintang har förövrigt många schyssta restauranger och är mysig att promenera på framåt kvällen. Quivo Restaurant ligger i Jalan Bukit Bintang och mitt inne på restauranggatan i det stora köpcentrumet Pavillion. En klar favorit som även här briljerar med spännande kombinationer och härliga matupplägg. Vi beställde in miniburgare med olika innehåll som var helt gudomliga. Stämningen är skön och det är mycket puls just på den här gatan under kvällstid. Love this place! Ska man besöka en takbar i Kuala Lumpur så tycker vi definitivt att Luna Rooftopbar är värd det besöket. Beläget på våning 34 i närheten av TV-tornet kan man njuta av en magisk utsikt sittande i privata inglasade bås. I mitten ryms en stor pool för den som är sugen på ett dopp. Att ta en drink här är dock inte att rekommendera då deras drinkar är riktigt dåliga och mest sötsliskiga. Satsa istället på säkra kort så som öl och vin.

Utsikt från Lunabar på 34:e våningen.
Utsikt från Lunabar på 34:e våningen.
Miniburgare på Quivo.
Miniburgare på Quivo.
Spännande upplägg på Opium KL.
Spännande upplägg på Opium KL.

Det var vår långweekend som handlade mycket om god mat, vänner, shopping och barnaktiviteter. Lagom av allt!

Post Author: Malena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *