Koh Libong

Vi tar oss till Koh Libong för en lyxig miniweekend tillsammans. Från Koh Lanta till Hat Yai, hamnen utanför Trang tar det ungefär två och en halv timme med bil. Väl framme vid Hat Yai väljer vi tillslut en privat longtailbåt som kör oss ut till Koh Libong för 500 bath. Båtresan tar ca 20 minuter och äntligen får vi komma ut på havet en liten sväng. Väl framme på ön så packar vi in vårt lilla bagage och oss själva i en tuk-tuk som kör oss över hela ön för 100 bath. Ön är ganska stor och vi susar fram med vinden i håret. Bara färden över ön är en upplevelse i sig och på sidorna om oss breder gummiodlingsplantagen ut sig. Här finns bara ett fåtal bilar och för det mesta tar man sig runt på moped eller cykel. Huvudvägen är smal och mynnar på de flesta ställen ut i vägar med röd sand som tillslut bara blir små stigar ut i djungeln. Turismen är inte speciellt utbredd och det känns snarare som att vi är besökare än turister. På stranden där vi bor kan vi räkna till fyra bungalowresorts och det är ungefär det som finns på ön. Till Koh Libong åker man inte för de fina sandstränderna. Hit åker man för lugnet, atmosfären, det genuina och vi kan tänka oss att det är ungefär som Koh Lanta för sisådär 20 år sedan. Man åker också hit för att spana efter de mycket sällsynta dugongerna/sjökorna som sägs beta i vattnet utanför ön.

Vi njuter av lugna dagar och att vi har lyckats boka den enda resorten med pool. Vid stranden går det bara att bada på förmiddagarna då det är högvatten. Och på eftermiddagen är det skönt med ett svalkande dopp i poolen. En dag hyr vi moppar och susar fram över ön. Vi tar oss till utkikstornet för dugonger långt ute i havet men ser bara, vad vi tror är, fotspår utav de sällsynta djuren. Vi hittar också en fin strand vid stenbron som är ett landmärke på ön, vi badar och barnen samlar eremitkräftor. På kvällarna äter vi god mat, njuter av de bästa drinkarna som vi har blivit serverade i hela Thailand och spelar kort. En dag åker vi på dugongsafari med en longtailbåt men ser inte en dugong så långt ögat kan nå. Vår förare menar att han såg en under gårdagen men vi tror mest att det är för att hålla hoppet uppe. På resorten kan vi låna kajaker och cyklar. Det är mysigt att cykla runt ute på landsbygden framåt kvällen när solen inte längre är så het. På det hela taget så är Koh Libong en helt underbar ö och helt lagom för ett minibreak från vardagen på Koh Lanta.

Hamnen Hat Yai utanför Trang lever upp till det sydthailändska kustlandskapet.
Hamnen Hat Yai utanför Trang lever upp till det sydthailändska kustlandskapet.
Hamnbyn på Koh Libong.
Hamnbyn på Koh Libong.
På cykeltur ute på landsbygden. Mycket närmare den thailändska kulturen kommer man inte.
På cykeltur ute på landsbygden. Mycket närmare den thailändska kulturen kommer man inte.
Solnedgång när den är som bäst.
Solnedgång när den är som bäst.
En magisk vy.
En magisk vy.
Att ta sig ut till utkikstornet var bara för den modige.
Att ta sig ut till utkikstornet var bara för den modige.
Långt ut skulle vi vandra.
Långt ut skulle vi vandra.
Äntligen uppe på toppen.
Äntligen uppe på toppen.
Grusvägar som senare blev små smala stigar.
Grusvägar som senare blev små smala stigar.
Vy från moppen.
Vy från moppen.
Stränderna fick vi ha för oss själva.
Stränderna fick vi ha för oss själva.
Stenbron är värd ett besök.
Stenbron är värd ett besök.
Stenigt men vackert.
Stenigt men vackert.
På jakt efter eremitkrabbor.
På jakt efter eremitkrabbor.
På väg mot stranden
På väg mot stranden
Dags för lite färsk frukt. Enda frukthandlaren som vi hittade på ön.
Dags för lite färsk frukt. Enda frukthandlaren som vi hittade på ön.
Solnedgång.
Solnedgång.
Bästa drinkarna i Thailand hittar ni på Andalay beach resort på Koh Libong.
Bästa drinkarna i Thailand hittar ni på Andalay beach resort på Koh Libong.
Solnedgång
Solnedgång
Möjligheten att se en dugong är liten. Och vi hade inte turen.
Möjligheten att se en dugong är liten. Och vi hade inte turen.
Härlig vy från poolen.
Härlig vy från poolen.

 

Post Author: Malena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *