Att gå på skola här på Koh Lanta – Sanuk

”Sanuk är vår skola, här på Koh Lanta.

Vi lär oss massor, av varandra.

Svenska, matte, engelska, SO, RAR och thai

Gummiodling, pojjor, stavar, tempel och batik”

Sanuksången nynnas av både oss föräldrar och barn varje dag. Den gör oss glada och får oss att tänka på hur lyckliga vi är att vara här. Varje dag springer barnen glada till skolan för att kunna vara där redan innan den börjar. Barn strömmar till från olika håll, till fots, på moppe, med tuk-tuk eller flakbil och nästan alla känner varandra och hejar glatt. Sanuk är den största utlandssvenska skolan i världen just nu fick vi veta av rektorn. Varje vecka slutar eller kommer det nya barn vilket gör att det är extra viktigt att få till sammanhållningen mellan alla barn och över åldrarna. De stora högstadieeleverna hjälper gärna de mindre förskolebarnen och det är så himla kul att se. Här är åldern bara en siffra.

Utöver den vanliga undervisningen så har alla barnen thaitema inkluderat i sitt schema. Det innebär att de exempelvis åker iväg och besöker munkarna, tar sig till mangroveträsket, tittar på apor och vinkkrabbor, gör egna batiktavlor och lär sig att vika djur av handdukar. Så stolta de är varje gång som de lärt sig något nytt eller upplevt något som de inte tidigare varit med om. Föräldrarna är också väldigt involverade i skolan och om det finns föräldrar med oanade talanger eller som vi hjälpa till med något extra så brukar det integreras i undervisningen. Förra veckan var det cirkusskola på schemat då en förälder jobbar med cirkus hemma i Sverige. Väldigt uppskattat av barnen! Markoolio har också varit på ön under en längre tid och förra veckan uppträdde han inför barnen och svarade på deras frågor. Vilka fantastiska möjligheter det finns! Här är inget omöjligt. På torsdagar är det storsamling och då får föräldrarna vara med för att få en större inblick i olika delar av skolan. I dag hade vi allsång och fick se dansuppvisning av 1-2:orna som höll takten. Förra veckan hade förskolebarnen skattjakt med ”riktiga” sjörövare på stranden, grävde gropar och hittade tillslut en riktig skatt.

Skoldagen börjar 8.30 och slutar 14.00 alla dagar utom fredagar då barnen slutar redan klockan 12. Gympan hålls på stranden eller i poolen där det bedrivs simundervisning. Klasserna består av max 12 barn och de flesta barn har med sig eget material från sina ”hemskolor”. Varje dag jobbar man utifrån den planering som sätts upp för varje vecka och vad man ska hinna med för att ligga i fas med klassen hemma i Sverige. Frågar man barnen vad de har ätit till lunch så blir svaret nästan alltid ris och kyckling. Här äts det thaimat och de två basvarorna är nästan alltid inkluderade. Utöver lunchen är det fruktstund och den egna vattenflaskan är viktig att få med sig varje dag. Solskydd och myggmedel är också två saker som alltid finns med i väskan och som alltid ska smörjas in innan det är dags att gå till skolan. Nu för tiden är det en självklarhet men tidigare har det ibland varit en kamp på morgonen för att just få in den ritualen.

På eftermiddagen vid skolans slut så stäms det träff med kompisar, tas ett svalkande bad i poolen eller så går vi ner till stranden för lite strandlek när solen inte längre står som högst. Vi lever i nuet och denna fantastiska tid tillsammans! Frågar vi barnen, ja då vill dom redan boka nästa resa så att de vet att vi kan återvända.

Sanuk är vår skola, här på Koh Lanta.
Sanuk är vår skola, här på Koh Lanta.
Skattjakt på stranden var tema på storsamlingen för förskolebarnen förra veckan.
Skattjakt på stranden var tema på storsamlingen för förskolebarnen förra veckan.
Två sjörövare kom på besök när det var dags för skattjakten.
Två sjörövare kom på besök när det var dags för skattjakten.

Post Author: Malena

1 reaktion på ”Att gå på skola här på Koh Lanta – Sanuk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *