Med historiska vingslag i Cu chi tunnlarna

Så här kunde en ingång till tunnlarna se ut och gömmas undan.
Så här kunde en ingång till tunnlarna se ut och gömmas undan.

Om man är i Ho chi minh så bör man göra ett besök till Cu chi tunnlarna som ligger cirka en och en halvtimmes bilfärd från staden beroende på trafiken. Den turen gjorde vi idag och överraskades över hur lite vi kom ihåg från historielektionerna i skolan och hur verklig känslan blev när vi var på plats. Tunnlarna byggdes under 1940-talet och från början för att Vietnam skulle kunna slå sig fria från Frankrike. Eftersom deras armé var mycket mindre än den franska så byggdes tunnlarna till att kunna överraska fienden. Tunnlarna byggdes under vanliga gårdar och bands sedan ihop med varandra. Senare användes och byggdes tunnelnätverket ut för att slåss mot amerikanerna. Vi fick se olika fällor som vietnameserna använde i sin gerilla och hur dom använde olika tekniker för att lura fienden. Exempelvis så hade de sandaler som gjorde att fotspåren såg ut att gå åt andra hållet. Vi fick också testa att krypa ner i tunnlar som har gjorts på senare tid för att få känna på hur det var nere under jorden. Tunnlarna var dubbelt så stora som de riktiga, och ändå var det klaustrofobiskt. Grabbarna älskade det och tyckte att det var väldigt spännande. En lagom tur med barn och som också kan fånga deras intresse.

Dags att spana in tunnelsystemet.
Dags att spana in tunnelsystemet.
I de riktiga tunnlarna var man tvungen att åla på mage för att ta sig fram. Här kunde grabbarna stå upp.
I de riktiga tunnlarna var man tvungen att åla på mage för att ta sig fram. Här kunde grabbarna stå upp.

Post Author: Malena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *