Vi beger oss ut på Mekongfloden

Åker man på Mekongfloden i Vietnam så är det klart att man ska ha en klassisk hatt.
Åker man på Mekongfloden i Vietnam så är det klart att man ska ha en klassisk hatt.

Vi har bokat en tredagars tur på Mekongfloden med en privat song san (flodbåt). En bil hämtar upp oss på hotellet tidigt på morgonen. Morgontrafiken är helt galen och mopparna susar fram. Efter ungefär två timmars bilresa blir vi avsläppta vid båten. Vår song san är helt galet fin och vi har den, en guide, kapten och två betjänter som ska serva oss under hela resan. Båten som heter Song Khan består av ett vardagsrum i fören där vi kan sitta med full utsikt, ett badrum och ett sovrum. Vi börjar resan med att cykla runt på landsbygden, där vi får spana in en buddhist tempel och besöka en lokal familj där vi får sitta med och smaka på diverse lokalt tillredda frukter och grönsaker. Lunch intas i en franskinspirerad kolonial villa där vi får avnjuta en fem rätters lunch med vietnamesiska rätter. Bland annat står elefantfisk på menyn. Grabbarna ger maten höga betyg och tycker att det är bland det bästa dom ätit.

Nu har vi testat cykling på landsbygden i Vietnam.
Nu har vi testat cykling på landsbygden i Vietnam.
Grabbarna lär sig spela kula på klassiskt vietnamvis.
Grabbarna lär sig spela kula på klassiskt vietnamvis.
Vi besöker en vietnamesisk familj som bjuder på en massa spännande saker.
Vi besöker en vietnamesisk familj som bjuder på en massa spännande saker.

Väl på båten igen så flyter vi i sakta gemak fram på Mekongfloden. Det finns tid för att spana in lokalbefolkningen, flytande marknader men också att bara njuta, umgås och spela spel. Vi kliver av en kort sväng och besöker en kokosnötsgodisfabrik. Där får vi se hur man gör kokosnötskola, rispopcorn och rischips. Dessutom får vi smaka alla olika sorters godis som görs i fabriken. Grabbarna förälskar sig i kokosnötskolan som görs av rivet kokos och kokosmjölk. Ett annat stopp görs vid en fabrik där vietnameserna gör tegel. Det är en utav de sista i bruk då dom inte längre får släppa ut kol på det sätt som dom eldar idag. Bra tycker vi!

Stark man.
Stark man.
En annan typ av vårrullar, god var dom.
En annan typ av vårrullar, god var dom.
Elefantfisk som rullas ihop i rispapper vid bordet.
Elefantfisk som rullas ihop i rispapper vid bordet.

När solen börjar gå ner sitter vi i fören och njuter av dom ljumma vindarna som blåser i håret, att bara vara här och nu, och se solen gå ner över Mekongfloden. Vi stannar vid en liten stad där vi besöker ett fransk-kinesisk-vietnamesiskt hus som är över 120 år gammalt. Här har filmen ”The lover” sin bakgrund och vi får också avnjuta vår middag inne i huset alldeles själva. En ganska speciell känsla. Grabbarna älskar den vietnamesiska maten och det är ju tur eftersom vi inte själva får beställa på någon meny. Vid varje måltid serveras först en soppa och sedan ris, någon fisk och- kötträtt samt grönsaker och avslutningsvis frukt.

Hej, hej här bor vi!
Hej, hej här bor vi!
Vårt vardagsrum.
Vårt vardagsrum.
Tillagning av rispapper som ska användas som papper på kokosnötskola.
Tillagning av rispapper som ska användas som papper på kokosnötskola.
Spanaren på Mekongfloden.
Spanaren på Mekongfloden.

Kvällen avslutas när mörkret sätter in och då kryper vi allihop till sängs. Grabbarna har ett eget rum så jag och Jesper kan se en film innan vi somnar, lyx!

Cityvy när vi passerar på kvällen.
Cityvy när vi passerar på kvällen.
Dags att säga godnatt.
Dags att säga godnatt.

Post Author: Malena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *