Det här med boende

Att boka boende till en prisvärd summa för två vuxna och två barn är inte alltid det lättaste. Den här gången har vi valt att boka allt boende innan avresa. Förra gången gjorde vi inte det utan tyckte att vi skulle kunna vara lite flexibla. Men det hela mynade ut i att vi fick lägga alldeles för mycket tid på att hitta bra boende under resans gång. Det vi upptäckte var att priserna inte heller blev billigare utan snarare gick upp när vi bokade tätt inpå ankomstdag.

Vi lägger alltid ner mycket tid på att kolla upp boende innan. Vart vill vi bo, vilket område och vart hittar vi bästa pris? Oftast är det värt all tid vi lägger ner men ibland blir det så klart inte alls som vi tänkte oss. Vi använder oss oftast av agoda, trivago, booking eller hotels.com:s sidor vid bokning men ibland även via hotellets egna sida.

När vi gör en sökning så söker vi alltid boende för två vuxna. Sedan gäller det att kolla runt på de olika villkoren för olika sidor gällande barn. Det kan skilja jättemycket för samma boende på olika sidor om barn får sova i befintliga sängar och upp till vilken ålder. När vi är ute och reser försöker vi hålla nere boendekostnaden utifrån de önskemål vi har för platsen. Detta gör att vi nästan alltid bokar rum med två enkelsängar (det gäller att man har kollat upp att dom är tillräckligt breda) och sedan sover vi en vuxen och ett barn i varje säng. Funkar utmärkt för oss då barnen ändå nästan alltid kommer över till oss under natten när vi sover hemma.

Utifrån vår budget så ligger snittpriset på 1000kr/natt och det har vi faktiskt hållt (om vi räknar bort Mekongfloden som är all-inklusive och Legoland där entréavgifter är inkluderat). Så här har vi tänkt kring våra bokningar;

Clarion Hotell, Arlanda. Vi kickstartar vår resa på allra bästa sätt. När man har en morgonflight så är det galet skönt att redan vara på plats på flygplatsen när vi vaknar. Då kan en person gå och checka in och sedan kan vi äta en ordentlig frukost innan avfärd. Vi längtar redan efter Clarions frukost, faktiskt den bästa vi någonsin ätit!

Singapore. Är vårt första stopp och av den anledningen tyckte vi att det var viktigt med hotell som har pool. Det grabbarna pratar allra mest om är att få bada och är man i en storstad så säger erfarenheten att det kan vara skönt för små trötta ben att vila vid poolen framåt eftermiddagen. Dessutom så stannar vi här för att ställa om dygnet och har inte så mycket krav på saker vi vill se och göra. Frukost är en annan sak som gärna får ingå när vi reser med barn. Halva lyxen är faktisk att bara kunna gå upp till dukat bord på morgonen utan att behöva leta runt efter bra frukostställen med hungrig barn på släptåg. Singapore är dyrt och här har vi fått gå upp över budget med snittpris 1400kr/natt.

Legoland, Malaysia. Här bor vi på legohotellet. Japp, dyrare än de flesta ställen vi bor på men så värt det. Total lyx för barnen innebär också total lyx för de vuxna. Eller som sonen utbrast när vi kom in i lobbyn; Wow, är det här Legoland! (Nej älskling, det är bara entrén till hotellet). Ett stort plus är att vi får tillgång till parken en timme innan öppning och att vi faktiskt i princip bor i parken. Vill man dessutom växla mellan vattenlandet och Legoparken så är det bara att gå hem och byta om. Pris för en natt inklusive entré till båda parkerna under två dagar samt middag på hotellet 5000kr (går att hitta billigare om man inte åker i december).

Legohotellet, Legoland Malaysia, November 2014
Legohotellet, Legoland Malaysia, November 2014
Johru Bahru, Malaysia. Endast en mellannatt mellan Legoland och morgonflygning till Vietnam. Viktigt med ett fräscht hotell nära flygplatsen. Sist vi skulle boka transferhotell hamnade vi på ett av de sunkigaste ställena vi varit på och där det stank rök så att vi inte kunde sova på hela natten. Så, viktigt att vi kan sova och att det är rent. 430kr för en natt.

Ho Chi Minh, Vietnam. Här kommer vi att ha två stopp. Först en natt och sedan ytterligare fyra. Vi har valt olika hotell för de två stoppen. Första hotellet gick vi mycket på pris då det bara är en mellannatt. Andra stoppet var det viktigare att hitta ett trevligt hotell där det fanns pool (storstad) och frukost. Ho Chi Minh kändes över lag väldigt prisvärt och vi kunde hitta rum för långt under budget. Snittpris per natt 550kr.

Mekongfloden, Vietnam. Här har vi bokat en flodtur under tre dagar och två nätter. En utav våra dyraste utlägg men förhoppningsvis en underbar upplevelse. Vi kollade upp flera bolag innan och fastnade för att hyra en privat båt som kör bara oss. Marginell skillnad i pris och viken lyx! Totalpris 9700 för alla utflykter, boende, mat, transfer och egen personal, guider.

Phu quoc, Vietnam. Vårt stora önskemål var att hitta ett boende på stranden. Det var inte så lätt som vi trodde. Visst, det finns stora lyxhotell till en alldeles för dyr peng (för oss) men inte så många enklare bungalows precis vid stranden. Här bryr vi oss inte om pool eller andra bekvämligheter. Tillslut hittade vi en bungalow precis vid strandkanten. Ingen lyx men det enda vi behöver. Snittpris över vad vi trodde att vi skulle kunna hitta men ändå i paritet med budget 930kr/natt.

Strandnära boende. Perenthien, Malaysia April 2015
Strandnära boende. Perenthien, Malaysia April 2015
Kuala Lumpur, Malaysia. En utav våra favoritstäder. Då vi ska fira nyår här och bara stannar två nätter så var det viktigt med ett centralt boende och gärna med utsikt över tornen då vi tror att det kommer att bli ett mäktigt nyårsfirande där. Vi lyxade på med boende och betalar 1000kr/natt. Finns alla möjliga prisklasser.

Centrala Kuala Lumpur, Februari 2015
Centrala Kuala Lumpur, Februari 2015
Koh Lanta, Thailand. Här ska vi leva och bo så vi hyr en lägenhet med kök. Eftersom vi har bott här många gånger tidigare så har vi bra koll. Det viktiga för oss är närhet till skolan och att vi kan laga egen mat. Här har vi dessutom både en dubbelsäng och en våningsäng för lite mer komfort. Ungefärligt snittpris på 10tkr/månad. Japp, Koh Lanta är dyrt när det kommer till boende. Mycket beroende på de två svenska skolorna som ligger på ön. 

Post Author: Malena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *