Att bringa lite klarhet i visumdjungeln

Regnet smattrar mot rutan och har gjort det hela dagen. Det här med tidsomställning till vintertid och att det blir kolsvart redan klockan fyra gör mig galen. Proppar i oss C-vitaminer och D-vitaminer. Då känns det extra skönt att ha en långresa att se fram emot. Sex veckor kvar och reseförberedelserna är i full gång. Just nu är det visum som ligger högst upp på listan. Har haft svårt för att bestämma oss för om vi ska ha ett singel eller ett multipelt visum i Thailand. Det här med visumregler är en djungel och inte alltid lätt att förstå. Eftersom vi gjort det många gånger tidigare så känner vi ändå att vi har hyfsad koll. Tidigare har man dock kunnat ha ett dubbelt eller trippelt vilket har passat oss utmärkt. Multipelt visum (1500kr/pers) är mycket dyrare än ett singel (300kr/pers) så vi har bestämt att vi får klara oss på det. Det innebär egentligen att vi kan vara i Thailand 60 dagar från inresa. Efter det kan vi åka till ett immigrationskontor och köpa till oss 30 dagar till, det vill säga totalt 90 dagar innan vi måste ut ur landet. När vi sedan åkt ut ur landet så kan vi åka in igen med flyg och få 30 dagar till med ett vanligt turistvisum. Det räcker för oss.

Det gäller att hålla koll på vad det är för visumregler i de olika länderna eftersom det kan diffa ganska mycket. I Malaysia till exempel, där får man 90 dagar direkt när man kommer in i landet på flygplatsen (supersmidigt) men i Vietnam så är det 14 dagar som gäller när man kommer in i landet.

Men visum i alla ära, det är ju faktiskt en lite halvtrist grej i det här med reseförberedelser. Mest av allt tänker vi just nu på det finaste vi har! Grabbarna som har höstlov nere hos mormor och morfar hela veckan. Innan de stack så hann vi få lite höstfeeling med alla löv som inte hade hunnit bli blöta. Dom har det fint där nere med bad, bio och annat kul som man ska göra när man är barn och har höstlov, men vi saknar ju dom så himla mycket så klart. Jag och maken får ju dock en massa skön tid bara vi, vilket inte händer så ofta. Ibland är det välbehövligt att bara få rå om varandra. Vi har kunnat äta god mat med lite mer vuxna smaker, tränat massor, gått på bio och bara pratat massor, jodå en hel del om resor också.

Obligatorisk lövkastning
Obligatorisk lövkastning
På promenad i höstmörkret, letar pokémons så klart
På promenad i höstmörkret, letar pokémons så klart!

Post Author: Malena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *